“גָּלְתָה יְהוּדָה מֵעֹנִי, וּמֵרֹב עֲבֹדָה הִיא יָשְׁבָה בַגּוֹיִם, לֹא מָצְאָה מָנוֹחַ; כָּל-רֹדְפֶיהָ הִשִּׂיגוּהָ בֵּין הַמְּצָרִים.” (מגילת איכה, פרק א’, פסוק ג’)
יְמֵי בֵּין הַמְּצָרִים הם השבועות שבין צום שבעה עשר בתמוז, לתשעה באב, ימים אלה מציינים את ימי הצרה והמצוקה הקשורים לחורבן בית המקדש הראשון והשני.
בימי בין המצרים חלים דיני אבלות ההולכים ומחמירים ככל שקרבים לתשעה באב.
שבעה עשר בתמוז הוא היום שבו נבקעו חומות ירושלים והחל ההרס שהביא לחורבן בית המקדש. בספר ירמיהו אמנם נכתב שהחומות נבקעו בתשעה לתמוז באירוע שהביא לחורבן בית המקדש הראשון, אך בתלמוד הירושלמי מוסבר שהמצור על ירושלים שיבש את מניין הזמן של אנשי העיר, והחומות נבקעו למעשה בשבעה עשר בתמוז במסגרת האירועים שהביאו לחורבן בית ראשון כמו גם לחורבן בית שני.
שלושת השבועות
שלושת השבועות הוא כינוי לימים שמתחילים בצאת צום יז’ בתמוז, ועד לט’ באב.
המנהגים שנהגו ברוב העדות בשלושת השבועות מבחינת דיני אבלות הם: לא לשמוע מוזיקה וכן שלא לערוך מסיבות ואירועים שאינם סעודות מצווה וכן להימנע מלברך ברכת שהחיינו על דבר חדש.
הפוסקים חלקו בשאלה אם בשבת אפשר לברך שהחיינו או לאו, דעת הארי”י ז”ל שאף בשבת אין לברך שהחיינו.
תספורת וגילוח בימי בין המצרים
הנוהג במרבית הקהילות הוא שלא להסתפר ולהתגלח כלל בימי בין המצרים
תשעת הימים
תשעת הימים הוא כינוי לימים שמתחילים בראש חודש אב ומסתיימים במוצאי תשעה באב.
“משנכנס אב ממעטין בשמחה” ועל כן בימי תשעת הימים אסור לעסוק כלל בנושאים של שמחה, ונהגו שלא לסייד או לצבוע את הבית או לשפץ דבר שאין בו צורך דחוף.
מובא בספרים הקדושים כי מומלץ שבתקופה זו לא לעסוק בדיונים משפטיים או בהליכים שיש בהם כדי סכנה עקב העובדה שימים אילו הינם ימים המועדים לפורענות לעם היהודי.
שבוע שחל בו תשעה באב
שבוע שחל בו תשעה באב, דהיינו בזמן שבין מוצאי השבת שלפני תשעה באב, הנקראת שבת חזון, לבין י’ באב בחצות היום, תיקנו חכמים איסור לכבס בגדים, להתקלח במים חמים וגם קהילות שנהגו להקל במלאכות מסוימות בתשעת הימים יחמירו בשבוע שחל בו ט’ באב
“כל המתאבל על ירושלים זוכה ורואה בשמחתה” (בבלי, תענית ל, ע”ב)
תשעה באב
תשעה באב הוא יום צום ותענית לזכר חורבן שני בתי המקדש שנחרבו ביום זה. תשעה באב הינו החמור ביותר שבין ארבע התעניות לזכר החורבן לאורך השנה, תענית ט’ באב היא התענית היחידה שבה חלים חמשת האיסורים הנוהגים ביום כיפור: אכילה ושתייה, רחיצה, סיכה, נעילת הסנדל, ותשמיש המיטה.
איסור למידת תורה בתשעה באב
תשעה באב הוא היום היחיד בשנה שבו אסור ללמוד תורה. בניגוד לשאר התעניות, תענית זו נמשכת יממה שלמה, מהשקיעה עד צאת הכוכבים למחרת.
אהבת חינם
המושג אהבת חינם הופיע לראשונה בספרי הרב קוק “אורות הקודש”: “ואם נחרבנו ונחרב העולם עמנו על ידי שנאת חינם, נשוב להיבנות והעולם עמנו יבנה על ידי אהבת חינם”.
אהבת חינם הוא ביטוי שהגיע כמשקל הפוך לשנאת חינם, אולם ישנו פירוש מפורסם שהמושג של “חינם” ב”אהבת חינם” אחרת מה”חינם” של “שנאת חינם”. בעוד באחרון המשמעות היא בלא סיבה, בראשון הוא ללא תמורה.
שערי רחמים פועלת לאורך כל השנה במגוון פרויקטים של “אהבת חינם” מתוך רצון לסייע לאילו שנזקקים באמת לסיוע, אנו מזמינים אתכם לקחת חלק באהבת חינם ולבצע תרומה מיוחדת שתעמוד לזכותכם לאורך כל הימים.
לביצוע תרומה לחץ כאן