מאת אבנר שאקי
תקציר:
גימטרייה היא שיטת חישוב מספרים הנהוגה מימי קדם בתורת ישראל. בשיטה זו החישוב נערך על פי ערכים מספריים של אותיות האלף בית, אותיות השפה העברית, כאשר לכל אות יש ערך מספרי אחר. על פי שיטה זו – בעזרת החישוב המספרי הנזכר לעיל ניתן ללמוד דברים משמעותיים, סמליים או קלילים, בעזרת אותיות בודדות, צירופי אותיות, מילים, משפטים וכו’. כפי שנרחיב בהמשך, חכמי ישראל בדורות רבים ומגוונים השתמשו בשיטה זו ונעזרו בה המון. השימוש בגימטרייה הינו עתיק יומין, אך גם בימינו אנו משמשת היא ככלי חשוב בארגז הכלים העומד לרשות אוהבי התורה ולומדיה.
הרחבה:
גימטרייה היא שיטת חישוב מספרים הנהוגה מימי קדם בתורת ישראל. בשיטה זו החישוב נערך על פי ערכים מספריים של אותיות האלף בית, אותיות השפה העברית, כאשר לכל אות יש ערך מספרי אחר. על פי שיטה זו – בעזרת החישוב המספרי הנזכר לעיל ניתן ללמוד דברים משמעותיים, סמליים או קלילים, בעזרת אותיות בודדות, צירופי אותיות, מילים, משפטים וכו’. כפי שנרחיב בהמשך, חכמי ישראל בדורות רבים ומגוונים השתמשו בשיטה זו ונעזרו בה המון. השימוש בגימטרייה הינו עתיק יומין, אך גם בימינו אנו משמשת היא ככלי חשוב בארגז הכלים העומד לרשות אוהבי התורה ולומדיה.
ישנן מספר שיטות חישוב בגימטרייה, בהמשך המאמר נזכיר את חלקן, אך כעת נרחיב לגבי השיטה העיקרית בגימטרייה ונביא את ערכן המספרי של אותיות האלף בית לפיה: א’ – 1, ב’ -2, ג’ – 3, ד’ – 4, ה’ – 5, ו’ – 6, ז’ – 7, ח’- 8, ט’ – 9, י’ – 10, כ’ – 20, ל’ – 30, מ’ – 40, נ’ – 50, ס’ – 60, ע’ – 70, פ’- 80, צ’ – 90, ק’ – 100, ר’ – 200, ש’ – 300, ת’ – 400. בנוסף לכל אלה, יש המוסיפים לשיטת הגימטריה גם את האותיות הסופיות באלף בית העברי ומעניקים להם את הערכים המספריים הבאים: ך’ – 500, ם’ – 600, ן’ – 700, ף’ – 800, ץ’ – 900.
לגבי מקור השם ‘גימטרייה’ ישנן כמה סברות, ובמסגרת מאמר זה נביא אחת מהן. לטובת חישוב המיסים בימי קדם היו נוהגים למדוד גודל את האדמה – ובזכות כך היו מגיעים לסכום המיסים המבוקש. לעניין זה – מדידת האדמה – ביוונית עתיקה קראו ‘גאומטרייה’, ומסיבה זו גם נהגו לקרוא בשם זה לכלל מקצועות החשבון. כידוע – הגימטרייה קשורה לעולם החישובים והמספרים, למקצועות החשבון, ומסיבה זו יש הטוענים שזכתה לשם זה – גימטרייה, שכפי שאפשר לשמוע – דומה מאוד למילה ‘גאומטרייה’.
לאחר שדיברנו על מקור השם גימטרייה, כעת נעבור לנושאים נוספים הקשורים בעניינה. לדעתם של חוקרים מסוימים השימוש בגימטרייה החל כבר בימי המקרא, אך נעשה בסתר בלבד. לטענת חוקרים אלה העובדה שהשימוש בשיטת הגימטרייה בכתבי הקודש הפך גלוי רק שנים רבות לאחר תקופת המקרא מעידה על כך ששימוש זו היה סודי ונשמר בין מספר מצומצם של יודעי ח”ן שעסקו בתורה, לימודה וחידושיה.
בתוך כל זאת ובנוסף לזאת כדאי ויש לדעת שהשימוש בגימטרייה בתורת ישראל החל להיעשות באופן גלוי בתקופת התנאים, חכמי המשנה. בתוך כך נציין ונאמר שעל פי רוב חכמי ישראל נהגו שלא ללמוד הלכות בעזרת חשבונות הגימטרייה, אלא יותר לדרוש מדרשים, אגדות וכדומה. אם כן, כתבנו לעיל ‘על פי רוב’, מכיוון שיש יוצאי דופן בעניין זה – מקרים נדירים בהם פסקו חכמים הלכות בעזרת חישובי גימטריות. במקרים הנ”ל מדובר בסוגיות שבהן מקובלנו משנים עברו שיש לגביהן ‘הלכה למשה מסיני’, כלומר דברי תורה שאמר הקדוש ברוך הוא למשה במעמד הר סיני והוא העבירם הלאה, וכך המשיכו הם לעבור מרב לתלמידו ואב לבנו. עוד בעניין זה נאמר שרבי אליעזר הגלילי אמר בשעתו שגימטרייה היא אחת משלושים ושתיים המידות שהתורה נדרשת בהן, כלומר אחת משלושים ושתיים סוגי דרכים ושיטות אשר בעזרתן ניתן ללמוד דברי מדרש ואגדה מתוך דברי התורה הקדושה.
נוכל להביא במאמר זה דוגמאות רבות לחישובי הגימטריות הנערכים בתורת ישראל, אך נסתפק במקצתן: ישנה ברייתא (משנה חיצונית שלא הוכנסה למשנה על ידי עורכה – רבי יהודה הנשיא) העוסקת בדברי הפסוק המופיע בבראשית י”ד, י”ד: “וישמע אברם כי נשבה בן אחיו, וירק את חניכיו ילידי ביתו – שמונה עשר ושלוש מאות, וירדוף עד דן”. אם כן, בברייתא הנ”ל נאמר ש-318 חניכיו של אברהם המוזכרים בפסוק הם למעשה אדם אחד – אליעזר עבד אברהם. את עניין זה דורשים חז”ל מכיוון שאליעזר בגימטרייה יוצא 318. בעניין זה כדאי וחשוב לדעת שבמקרה זה ובמקרים רבים אחרים בהם דורשים חז”ל ענייני גימטריות, אין הם מתכוונים דווקא לפשט הדברים אלא רוצים ללמד נקודה, להעביר מסר, לעורר השראה לגבי עניין מסוים. עוד נוסיף בעניין זה שישנם חישובי גימטריות מוכרים רבים, אך נציין כאן את אחד המפורסמים שבהם: אהבה = 13 = אחד.
מימי המשנה, בהם כאמור השימוש בשיטת הגימטרייה הפך גלוי, פרץ הנושא ביתר שאת ורבים מלומדי התורה החלו להשתמש בו. בשיטת הגימטרייה השתמשו לאורך הדורות חלק מגדולי ישראל וביניהם רש”י, בעלי התוספות, רבי יעקב בן אשר המכונה ‘בעל הטורים’ המהר”ל מפראג ועוד. בתוך כך, כדאי וחשוב לדעת שחלק חשוב ומשמעותי מחכמי הקבלה השתמשו בגימטרייה בדבריהם באופן רב יחסית, וביניהם רבי אלעזר מוורמס, רבי אברהם אבולעפיה ועוד. מעבר לכך נוסיף ונאמר שבעניינים מסוימים השתמשו בשיטת הגימטרייה גם אנשים כשרים ויראי שמיים שאינם תלמידי חכמים מובהקים, אך מטבע הדברים לא מדובר בדברים הנוגעים לפסיקת הלכה וכיוצא בזה.
בתחילת המאמר הזכרנו את השיטה העיקרית בחישוב הגימטריות, אך כעת נאמר שישנן מספר שיטות נוספות בגימטרייה. במסגרת מאמר זה לא נרחיב אודותן ולא נזכיר את כולן, אבל נציין את שמותיהן של חלקן: ‘עם המילים’, ‘אותיות קודמות’, ‘אותיות מאוחרות’, ‘מילוי אותיות’, ‘מילוי אותיות פנימיות’, ‘מספר קדמי’, ‘עם האותיות’, ‘עם הכולל’, ‘מספר מעוגל’, ‘מספר מרובע’ ועוד. שיטה נוספת בחישוב גימטריות נקראת ‘גימטרייה קטנה’, ועל אודותיה נרחיב מעט יותר מכיוון שהיא השיטה השנייה הנפוצה ביותר בעניין זה. למעשה, בשיטת חישוב זו משתמשים בבסיס השיטה שתיארנו לעיל – אך מורידים את האפסים המגיעים אחרי הספרה הראשונה. אם כך, יוצא שטווח המספרים הוא מאחד עד תשע. למשל, על פי שיטה זו ד’ שווה 4, מ’ שווה 4 (במקור 40), וגם ת’ שווה 4 (במקור 400). וכן על זה הדרך.
כפי שאמרנו לעיל, השימוש בחישובי הגימטריות הינו עתיק יומין – אך הוא מתקיים עד עצם היום הזה, ממשיך להיות פורה ומפרה. אם כן נציין בעניין זה שכיום ישנן מספר תוכנות מחשב ואתרי אינטרנט המסייעים לאנשים החפצים בכך למצוא גימטריות דומות, לקשר בין מילים שונות המופיעות בתורת ישראל על גווניה הרבים, וכן לבצע כל פעולה רצויה בתחום הגימטרייה.
נסיים את מאמרנו זה בתפילה לריבונו של עולם למען כך שיזכנו ללמוד עוד ועוד את סודות תורתו המתוקים, שיקרב אותנו אליו בעוצמה ואהבה רבה, שנבין טוב ככל הניתן את דברי תורתו הקדושה, שנלמד בחיבה וחשק את תורתו המאירה, שתקוים בנו התפילה שאנו מתפללים דבר יום ביומו: ‘אבינו אב הרחמן, המרחם – רחם נא עלינו, ותן בליבנו בינה להבין, להשכיל, לשמוע, ללמוד וללמד, לשמור ולעשות ולקיים את כל דברי תלמוד תורתך באהבה. והאר עינינו בתורתך, ודבק ליבנו במצוותיך, ויחד לבבנו לאהבה וליראה את שמך’, וכמובן נתפלל לה’ למען כך שיזכה אותנו לראות בעינינו את משיח צדקנו ובניין בית מקדשנו ותפארתנו והחשת שלמות גאולתנו במהרה בימינו, אמן.